Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Сарми с ориз Басмати

Сарми с ориз Басмати

Сарми с ориз Басмати
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Сочнички сарми стават с всякакъв ориз! Скоро чакаме и сарми с кисело зеле и императорски ориз"

Необходими Продукти

  • зелка - 1 бр.
  • кайма - 400 гр смес
  • чубрица - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • магданоз - 2 стръка
  • целина
  • мас - 3 с.л.
  • домата - 2 бр.
  • морков - 2 бр. средни
  • праз - 2 бр.
  • ориз басмати - 1 и 1/2 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Праза нарязваме на ситно.

Морковите настъргваме на ренде.

В тиган си поставяме маста и оставяме да се разтопи.

След като е готова, изсипваме праза и морковите и оставяме да се запържват за около минута в сгорещеното олио.

Към тях добавяме каймата и ориза, като оставяме да се пържи около 5 -6 минути.

Периодично разбъркваме, докато стане стъклен.

Поръсваме с червения пипер и наливаме вряла вода.

Предварително сме си обелили и нарязали на кубчета домати и тях добавяме

Посоляваме и всичко задушаваме на тих огън, докато оризът Басмати си поеме течността.

Най-накрая поръсваме с подправките, а това са чубрицата и ситно нарязаните целина и магданоз.

От киселата зелка си оформяме зелеви листа, като във всяко едно слагаме по 1–2 супени лъжици от плънката, след което завиваме сармите.

В тенджера поставяме листа от зелката, върху тях подреждаме сармите.

Наливаме равно количество от зелевата чорба и гореща вода, колкото да покрие сармите.

Затискаме с чиния и поставяме на котлона.

Сарми с ориз Басмати врат до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: