Начин на приготвяне
Измийте под течаща вода киноата и хубаво я отцедете.
Накълцайте лука и чесъна и ги запържете в загретия на умерен огън зехтин.
Добавете почистените и нарязани два вида гъби (кладница и печурка), дафиновия лист и накъсани листенца от клонките розмарин. Задушете за 10 минути.
Сложете киноата, солта, виното, а след минута и налейте водата. Варете под капак 18 минути на умерен огън. Течноста трябва да се поеме изцяло, затова ако е нужно накрая увеличете малко огъня и махнете капака на тенджерката.
Докато се вари киноата за нашето канапе, подгответе си сьомгата.
Почистете я от кости, ако има такива, и натрийте с бял пипер и малко сол.
Загрейте тиган с незалепващо дъно и една две лъжички зехтин.
Запечете рибните филета откъм кожата за 2-3 минути или докато стане златиста и хрупкава, след това обърнете и печете до златисто и от другата страна. Степента на изпичане е според вкуса, а времето зависи и от дебелината на филето сьомга. Аз обичам по-дебели филета, за да остават сочни. Пека за кратко на силен огън и отвътре остава леко по-розово, но не е сурово.
Разпределете от разкошната киноа с гъби в плата за сервиране, поръсете с малко черен пипер и отгоре положете филе от печената риба.
Гарнирайте със резени лимон и свежа салата и поднесете докато рибата е топла.
Гъбите чудесно хармонират с всяка риба, макар да сме свикнали да ги комбинираме повече с месо. Те правят вкуса на рибата да изпъква повече. В комбинация с киноата се получава интересно, по-здравословно и много приятно.
Сьомга филето върху канапе от киноа е много вкусно ястие.