Начин на приготвяне
Ако ви се намира повечко чесън, а пък обичате да експериментирате със зимнина и мариновани чушки, стерилизирани гъби, изпробвайте и Маринован чесън по студен начин.
Пресният чесън се почиства от брадата, отрязва се стъблото и се обелват най-външните люспи.
Така почистения чесън се нарежда в буркан и се залива със студена вода, като се слага капачката, но не се завива или запечатва и се оставя на хладно и тъмно място.
Водата трябва да се сменя 3 пъти на всеки 24 часа за общо 3 дни. След последната смяна на водата се добавят 2 с.л. сол, 2 с.л. захар, 2 с.л. оцет и се залива със студена вода.
По желание може да добавите шепа-две джанки и няколко люти чушлета, които са надупчени на няколко места.
Капачката се слага на буркана, но не се запечатва и се оставя за няколко дни на хладно и тъмно. След това, ако е необходимо, се долива допълнително вода, запечатва се бурканът и се прибира в мазето.
След около месец маринованият чесън е готов за консумация.
Добър апетит!