Начин на приготвяне
Брашното пресявам със солта, добавям маята. Захарта разтварям в топлата вода и добавям млякото и олиото.
В купата при брашното изсипвам течните съставки и бъркам с дървена лъжица до получаване на топка тесто.
Вадя на набрашнен плот и меся до получаване на мехурчета по тестото. Оставям да втаса за около 50 мин. Слагам във фурната на 50°C и леко отворена врата.
След втасване притискам бухналото тесто, да излезе въздухът, и режа на 5 топки. Разточвам ги на кръгла кора и с чаша режа кръгчета, които ред със застъпване.
В края слагам по малко шоколад и навивам на руло сладките кифлички. Редя розите във форма за мъфини. След оформяне оставям за 10-15 мин на стайна температура.
Преди да ги сложа във фурната, мажа с цяло разбито яйце и малко олио. Загрявам на 210 °C фурната, на дъното на която има съд с вода - чашка.
След зачервяване покривам с хартия за печене, намалявам на 190 и пека общо около 55 мин до час. Вадя от фурната, пръскам с вода или мажа с масло.
Завивам с кърпа и чакам да изстине. Тогава ги вадя от тавата и след пет - десет минути завивам с кърпата и слагам в плик.
От това тесто излязоха 12 бр. памук розички със сърце от шоколад.