Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Торта Шоколадов шифон във форма на сърце

Торта Шоколадов шифон във форма на сърце

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Торта Шоколадов шифон във форма на сърце
Снимка: marcheva14
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8-10
"Формата не е от значение, само вкусът, а той е наситено шоколадов, просто съвършен"

Необходими Продукти

  • ШОКОЛАДОВ БЛАТ
  • жълтъци - 3 бр. L (50 г)
  • белтъци - 3 бр.(120 г)
  • захар - 200 г, кристал, разделена на 2 части
  • брашно - 85 г, бяло
  • какао - 35 г, високомаслено
  • бакпулвер - 1 1/4 ч.л. (5 г)
  • сода за хляб - 1/2 ч.л. (равна )
  • сол - 1/4 ч.л.
  • олио - 120 мл
  • кафе - 80 мл, еспресо
  • ванилия - 1 1/2 ч.л., екстракт
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • ШОКОЛАДОВ КРЕМ
  • сметана - 240 мл, висок процент, охладена (разделена на2 части)
  • ванилия - 1/4 ч.л., екстракт
  • захар - 50 г (разделена на две части)
  • какао - 7 г само за 1 част на 1 сметана
  • ШОКОЛАДОВ ГАНАШ
  • шоколад - 230 г, висок процент
  • сметана - 180 г, висок процент
  • масло - 25 г на кубчета
  • ликьор - Grand Marnier 1 с.л. (Amaretto)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170 градуса.

Сърцевидна форма за печене, добре намаслена с разтопено масло и леко покрита с брашно. Диаметър около 20-22 см и височина около 6 см.

Яйцата, студени, по-лесно се разделят на жълтъци и белтъци. Измерват се по даденото количество в рецептата. Покриват се и се оставят за 30 минути на стайна температура.

В купа се разбива с телена бъркалка брашното, какаото през цедка, бакпулверът, содата за хляб и солта.

В купа се смесва олиото, кафето със стайна температура, ванилията.

С миксер се разбиват жълтъците с 135 г захар. Бавно на струйка се добавя сместа с олиото, като се разбърква непрекъснато на много слаба скорост на миксера. Добавя брашнената смес, разбърква се с телена бъркалка. Трябва да се получи тежко и лъскаво шоколадово тесто.

Белтъците и лимоновият сок се поставят в миксер и се разпенват до хубава богата бяла пяна. Добавя се 65 г захар и се разбива до меки но стегнати върхове. Добавят се към шоколадовото тесто на три пъти. Тестото внимателно и бавно се разбърква, за да не влиза прекалено много въздух.

Изсипва се в формата. Пече се на 170 градуса за около 35-40 минути или до суха клечка.

Готовият сладкиш се изважда от фурната и веднага се минава по страните с шпатула. Оставя се във формата за около 15 мин и след това се обръща върху решетка. След като е напълно охладен, се разрязва на две части.

Шоколадов крем:

В миксер се слага 120 студена сметана, какаото през цедка, ванилията и захарта по рецепта (25 г) и се разбива до стегнати върхове.

Готовата сметана се разполага върху първия блат.

Разбива се и останалото количество сметана и захарта и се полага върху първата. Захлупва се с втория блат, като леко се притиска. Тортата се покрива с фолио и се оставя за хладно за 1 час.

Шоколадов ганаш:

Шоколадът се начупва на парчета. Сметаната се сгорещява с маслото по рецепта. Сваля се от котлона и се добавя ликьорът. Разбърква се и се оставя да се охлади около 20 мин.

Сглобяване на тортата:

Шоколадовата торта се отвива от фолиото и с ръце се минава странично, за да паднат трохите от срязването. Поставя се върху решетка, а под решетката се поставя широка и плоска тавичка. Точно в центъра се излива ганашът, като се минава и по крайния ръб, за да се стече по външните страни. Много внимателно отгоре се минава с широката палетна шпатула, за да се разпредели правилно ганашът.

Оставя се на стайна температура за около 15-20 мин, докато стегне шоколадът, а след това се пренася върху сервизна чиния. Оставя се на стайна температура за няколко часа.

Декоративен трюфел:

По избор от стеклия се шоколад върху тавичката може да се оформят малки шоколадови топчета, които се овалват в какао и се подреждат върху тортата.

Източник: joyofbaking

Забележка: Ако не се разполага с уред за разрязване на блатовете, може да се разреже с нож, като първо се измерва височината на блата, примерно 4 см, дели се на 2 см и точно на 2 см се набожда по цялата окръжност с клечки за зъби. Минава се отгоре върху клечки бавно с широк и остър нож. Блатовете са разделени правилно.

Тортата Шоколадов шифон във форма на сърце е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: