Начин на приготвяне
Ябълковото масло е гъсто, леко карамелизирано ябълково пюре с ароматни подправки.
То може да се консумира както с препечени филийки за закуска, така и да бъде поднесено в малки количества към птичи меса или свинско, за да придаде сладка плодова нотка.
Ябълките се почистват и нарязват на парчета. Заливат се със сайдера и се варят под капак 20-30 минути или докато омекнат идеално и са поели всичката течност.
Пасират се със захарта и маслото и се овкусяват със канела и стритите пъпки на карамфила.
Добавя се прясно изцеден лимонов сок и пюрето се връща на котлона при слаб/умерен огън 3-4-та степен от девет.
Вари се така още около 30-40 минути или докато придобие цвят на карамел и е достатъчно гъсто.
Разбърква се периодично, за да не загаря.
Ябълковият конфитюр може и да се пече в тавичка на фурна, тогава също трябва да се разбърква от време на време.
Сипва се в бурканчета и се съхранява до един месец в хладилник.
По желание може да се приготви по-голямо количество и да се стерилизира за зимата в бурканчета, така ще издържи дълго време.