Начин на приготвяне
Пълнените патладжани с ориз и кайма са леко месно ястие, засищащо и много вкусно. Подходящо ястие за всеки, който обича да хапва зеленчуци, с което може да изненадате приятно вашето семейство, а защо не и гостите си. Просто го опитайте и ще си оближете пръстите!
Измиваме добре и срязваме наполовина патладжаните. Издълбаваме внимателно вътрешността им, така че да се получат лодки. Посоляваме и оставяме да се отцеди горчивината от патладжаните за около 30 мин.
През това време нарязваме лука на едро, а чесъна - на ситно. Измиваме под течаща вода ориза. В дълбок тиган запържваме лука, чесъна, каймата, ориза и вътрешността на патладжана. Овкусяваме с подправките и добавяме доматеното пюре.
В намазнена тава слагаме лодките от патладжани и ги пълним с плънката.
Печем напълнените патладжани в предварително загрята фурна на 200 °C до пълната им готовност /около 60 мин/. Изваждаме ги и сервираме със стръкче свеж копър и нарязани на половинки чери домати за украса.
Ако ви останете плънка, използвайте я да напълните тиквички или чушки.
По желание може, преди да извадите пълнените патладжани с кайма, да поръсите с настърган кашкавал и запечете за още 10 мин.
Да ви е сладко!
Коментари