Начин на приготвяне
Първо, пригответе сиропа. Налейте водата в тенджера, добавете захарта, ваниловата захар и добре измития и нарязан лимон.
Сложете тенджерата на котлона и варете. Когато заври, варете още 7 минути и свалете тенджерата от котлона. Оставете да се охлади добре.
За пълнежа: В подходяща купа смесете смлените орехи и захарта.
За намазването: Накълцайте маргарина, сложете го в тиган. Разбърквайте, докато маргаринът се разтопи.
Вземете една кора, намажете я с разтопения маргарин, поръсете със сместа от орехи и захар и покрийте с друга кора, но преместете малко отгоре (вижте снимката).
Така подредете 6 кори - и намажете шестата с разтопения маргарин, поръсете със смес от смлени орехи и захар и навийте на руло.
Вземете една кора, намажете я с разтопен маргарин и сложете подготвеното руло и внимателно навийте.
Повторете процедурата още веднъж, като по този начин се получават две ролки. Нарежете двете рула с остър нож на 13 части - рози.
Подредете баклавичките в покрит с маргарин лист за печене.
Загрейте добре фурната на 250 °C, намалете температурата на 120 °C и поставете тавата с рози. Печете ги 60 минути.
Извадете готовите тестени рози от фурната и така горещи ги залейте с охладения сироп.
Оставете постните рози баклава с орехи да се охладят и поемат добре сиропа, след което сервирайте и им се насладете.
Забележка: Най-добре е да ги оставите в хладилника до следващия ден, когато се охладят до стайна температура. Вкусът им е прекрасен - сочна постна баклава с орехи във формата на рози.