Начин на приготвяне
Бобът се измива много добре и се слага в тенджера.
Залива се с вода и се слага да ври.
След като заври, се изхвърля водата, налива се нова вода и отново се слага за заври.
Водата се изхвърля три пъти, като бобът се оставя да ври в четвъртата вода.
След като четвъртата вода заври, се прибавя содата.
Бобът се вари още 10 мин, след което се отстранява от котлона.
Лукът и морковите се обелват и измиват.
Нарязват се на ситно и се слагат в уок тиган.
Заливат се с олио и се задушават 10 мин., след което се прибавя червения пипер, разбърква се и се отстранява от котлона.
В гърне се изсипва 2 л. студена вода, след което се прибавя бобът заедно с четвъртата вода.
Разбърква се много добре и прибавя лукът с морковите, нарязаната на кубчета глава целина и нарязаният на дребно.
Селската боб чорба се посолява и се захлупва с капак.
Слага се във фурната и се вари 60 мин, след което се прибавя измитият и нарязан джоджен /само листата/ и нарязаният на ситно магданоз.
Пече се още 60 мин, след което фурната се изключва и бобът в гърне се оставя във фурната до пълното изстиване на фурната.
Поднесете вкусна боб чорба в гърне по селски.