Начин на приготвяне
За рецептата може да използвате конфитирани или пресни горни патешки бутчета. Разликата ще е малко във вкуса и във времето на приготвяне.
Зехтинът и патешката мас се разтапят на умерен огън.
Слагат се бутчетата и се запържват до златисто.
Изваждат се, ако са конфитирани, но ако са пресни се оставят в тенджерата и се продължава нататък:
Слагат се скилидките чесън - обелени, но цели. Лукът по оригинална рецепта се добавя нарязан на едро - на четвъртини. Аз го обичам на ситно, затова го накълцвам.
Прибавя се доматеното пюре, сол и пипер и се запържва всичко за 10 минути.
Налива се брендито, слага се и дафиновият лист и се готви под капак 40 минути. Ако се ползват бутчета конфи, се добавят в този момент или малко по-късно, тъй като те нямат нужда от много термична обработка, но пък е добре да се готвят с всичко останало, за да пуснат аромат.
Ако бутчетата са пресни се проверява дали след 40 минути са готови и добре задушени и по преценка се оставят още известно време на котлона.
Яхнията се сервира с печени зеленчуци, пържени картофки или друга гарнитура по избор. Задължителен е и хубавия хляб, с който се топи от вкусния сос.
Патешките бутчета по каталунски са готови.