Начин на приготвяне
Пресейте двата вида брашно и добавете към тях солта. Разбъркайте и оформете кладенче.
Изсипете вътре бирата, която трябва да е на стайна температура. Натрошете маята, добавете захарта и зехтина и разбъркайте леко с лъжица, колкото да се разтворят съставките. След това замесете меко тесто.
Не е необходимо да изчаквате маята да се активира. Оформете тестото на топка и поставете в купа, покрито с фолио и кърпа.
Оставете на топло да втаса докато удвои обема си. При мен стана за около 40 минути.
На лист хартия за печене поръсете равномерно овесените ядки. Върху тях сложете тестото и с ръце оформете хлебчето на правоъгълна или кръгла форма в зависимост от съда, в който ще печете.
Заедно с хартията прехвърлете във формата за печене. Направете няколко разреза с остър нож и оставете отново да втаса за още 20-30 минути.
Изпечете хлебчето в загрята фурна на 200 градуса за около 35 минути.
След изпичане завийте в чиста памучна кърпа и поставете върху решетка докато се охлади.
Ръженото хлебче с бира е готово.