Начин на приготвяне
Раздробете маята и я сложете в съд с 4 с.л. брашно и 100 мл вода. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес, покрийте с чинийка отгоре и оставете на топло за 10 минути, за да се активира.
Брашното сипете с дълбока купа, направете в средата кладенче и сложете останалите продукти, активираната мая и остатъка от млякото (водата).
Разбъркайте добре с лъжица, а след това продължете разбъркването с ръка.
Ще получите средно твърдо и еластично тесто, което месите продължително до получаването на мехури или удряте 100 пъти в гладка повърхност.
Щом повърхността му стане гладка, го покрийте с кърпа и го оставете да втаса на топло.
Разделете тестото на колкото части ще са ви нужни за оформянето на питката, оставете ги да се отпуснат, след което ги оформете както ви харесва или както е показано на снимките.
Оставете отново да втасат и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути или до готовност.
Питката стъпка по стъпка е много сполучлива.
Коментари