Начин на приготвяне
Този кето сладкиш, наподобяващ много на класически чийзкейк, е изключително вкусен и подходящ за вашата кето диета.
Някои от продуктите в него има възможност да се заменят с други, като вместо бадеми може да се използват лешници или микс от ядки, както и подсладителя еритритол да бъде заменен с друг, подходящ за кето режим (стевия например).
Количеството на подсладителя също може да варира според това колко сладък искате да бъде десертът. За информация еритритолът притежава около 70 % от сладостта на захарта за същите обемни части, тоест и да сложите повечко като количество, няма да подслажда толкова колкото обикновената захар.
Като начало, пригответе си основата за сладкиша с маскарпоне.
Сложете в блендер бадемите, кората от лимон (само жълтата част) и сушените ягоди, които ако са много твърди, може да накиснете за кратко в топла водичка.
Смелете всичко почти на прах или до много ситни парченца.
Добавете мекото масло, кокосовото брашно и 50-60 г от подсладителя и завъртете още няколко оборота, за да се смеси всичко.
Получената лепкава паста сложете в тавичка с откопчаващо се дъно - 22-24 см диаметър и разпределете равномерно, притискайки с обратната страна на лъжица. Ако лепне, навлажнявайте лъжицата.
Тук имате избор - да приберете блата в хладилник да стегне и да си остане суров, или да го запечете на 180 °C за 10 минутки.
При втория вариант основата за сладкиша ви ще стане много по-вкусна и леко хрупкава и пръхкава - разкош!
Заемете се с останалото - пълнежа.
Първо, разбийте 200 г от сметаната на пухкав крем и приберете в хладилник.
Почистете пресните 160 г ягоди, към тях сипете лимоновия сок и ги пасирайте (или смелете отново в блендера).
Сложете ги на умерен огън с лененото брашно за около 10 минути при често разбъркване, а през това време си хидратирайте желатина в студена вода.
Когато ягодовият сос се сгъсти, дръпнете от огъня и изчакайте температурата да спадне до 80 °C. Тогава в тях разтворете едно от листата желатин и 50 г еритритол. С това ягодовият сос е готов.
Останалите ви 200 г сметана загрейте леко (не повече от 80°C) с още 50 г еритритол или повече според вкуса ви. Сложете другите две листа желатин и разбъркайте, за да се разтворят.
Добавете маскарпонето и разбийте на гладък крем, а след това инкорпорирайте и разбитата сметана от хладилника.
Идва ред да сглобите сладкиша с ягоди.
Сипете белия крем върху основата и отгоре на струйка поръсете със ягодовия сос. Ако се е сгъстил много, слагайте лъжица по лъжица отгоре.
С шишче или друг тънък прибор размесете леко в една посока ягодовата с бялата смес.
Приберете кето сладкиша с ягоди и маскарпоне в хладилник да стегне за минимум 4 часа, след това нарежете на парченца и сервирайте.
Да ви е сладко!