Начин на приготвяне
Шаранът се почиства, измива и се нарязва на филийки. Всяка филийка се посолява, поръсва се с черен пипер и половината сок, изцеден от лимоните. Оставя се да престои.
Празът се нарязва на две и след това на парчета около 2 сантиметра. Олиото се загрява и в него се задушава празът под капак. Щом остане само на мазнина, се добавя нарязаната целина заедно с листата и доматите, нарязани на малки кубчета или доматения сок.
Щом всичко се задуши, се добавя червеният пипер, зърната черен пипер и две чаши гореща вода. Щом сместа се посгъсти, се изсипва в тава и отгоре се нареждат парчетата риба.
Щом рибата се изпече от едната страна, се полива с останалия лимонов сок и се обръща. Ако има нужда, може да се добави още гореща вода. Когато рибата е готова, трябва да има достатъчно сос, с който да се сервира.