Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Гювеч»Никулденски гювеч с шаран

Никулденски гювеч с шаран

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Никулденски гювеч с шаран2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
130 мин.
Порции
8
"Кой за знае, че най-вкусният гювеч се прави с шаран? Ето, сега знаете и вие"

Необходими Продукти

  • шаран - 1 бр. - около 2.5 кг
  • праз - 5 стръка
  • целина - 1 глава. заедно с листата
  • олио - 5 с.л.
  • черен пипер - 10 зърна
  • домати - 4 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер - млян
  • лимони - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шаранът се почиства, измива и се нарязва на филийки. Всяка филийка се посолява, поръсва се с черен пипер и половината сок, изцеден от лимоните. Оставя се да престои.

Празът се нарязва на две и след това на парчета около 2 сантиметра. Олиото се загрява и в него се задушава празът под капак. Щом остане само на мазнина, се добавя нарязаната целина заедно с листата и доматите, нарязани на малки кубчета или доматения сок.

Щом всичко се задуши, се добавя червеният пипер, зърната черен пипер и две чаши гореща вода. Щом сместа се посгъсти, се изсипва в тава и отгоре се нареждат парчетата риба.

Щом рибата се изпече от едната страна, се полива с останалия лимонов сок и се обръща. Ако има нужда, може да се добави още гореща вода. Когато рибата е готова, трябва да има достатъчно сос, с който да се сервира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка: