Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Здравословен плодов тарт

Здравословен плодов тарт

Здравословен плодов тарт
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Не стига, че този десерт е ужасно вкусен, ами дори няма да ви е гузно, че си го хапвате! Няма как да не се изпробва тази рецепта, нали?"

Необходими Продукти

  • основа
  • брашно от лимец - 200 г
  • масло - 100 г студено
  • бадеми - 50 г сурови
  • кафява захар - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • ванилия
  • брашно от рожков - 2 с.л.
  • сол - щипка
  • крем
  • жълтъци - 5 бр.
  • царевично нишесте - 5 с.л.
  • кафява захар - 10 с.л.
  • прясно мляко - 600 мл
  • ванилия - 1 бр.
  • масло - 50 г
  • заквасена сметана - 100 г
  • още
  • плодове - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с направата на основата за бадемовия тарт.

В купата на блендер сложете бадемите и захарта. Смелете ги на фини частици. Прибавете брашното от лимец, брашното от рожков, щипка сол и маслото нарязано на кубчета. Блендирйте сместа на кратки пулсации.

След това прехвърлете всичко в купа и добавете яйцето. Замесете тестото за основата. Не е необходимо дълго месене, само колкото да се смесят съставките.

Поставете тестото между два пласта хартия за печене и го разточете на тънък слой с диаметър малко по-голям от диаметърът на формата. Ползвах форма с диаметър 24 см.

Махнете единия пласт хартия и с помощта на другия го прехвърлете във формата за печене. Притиснете основата с пръсти, като оформите и борд. Минете с точилката по ръба на формата, за да премахнете излишните краища.

Надупчете с вилица и сложете в хладилник за 20 минути блата за тарт.

През това време си приготвите крема с яйца. В купа смесете жълтъците, захарта, царевичното нишесте и ванилията. Разбъркайте добре с миксер. След това прибавете на струйка прясното мляко като не спирате да бъркате.

Прехвърлете сместа за крема в тенджера и сложете да се вари на слаб котлон при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.

Махнете от котлона и добавете маслото в горещия крем. Разбъркайте, докато се усвои напълно. Покрийте крема плътно с фолио, за да не се образува коричка и го оставете да се охлади напълно.

Сложете охладената основа за плодовия тарт в загрята фурна на 180 градуса и печете 20 минути. Оставете и тя да се охлади напълно.

Измийте плодовете, които сте избрали и ги подсушете с домакинска хартия. Аз избрах боровинки, кайсии и череши, но може да ползвате всякакви сезонни плодове.

Към вече охладения крем прибавете заквасената сметана и разбъркайте с миксер на ниска степен за минута.

Напълнете невероятния тарт с крема и заравнете с шпатула.

Гарнирайте с плодовете и сложете в хладилник за поне 4-5 часа.

Насладете се на разкошен здравословен плодов тарт, да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: