Начин на приготвяне
Пресейте брашното в подходящ съд. Надребнете маслото и го стрийте с брашното с пръсти, за да се получат трохички. Сложете захарта и ванилията.
По средата на сместа направете кладенче и в него поставете яйце. Размесете и сипете водата. Омесете набързо и оформете на топка. Сложете да почине в хладилник за близо половин час.
Пригответе крема, като разбиете жълтъците със есенцията, захарта и нишестето до еднородност и на порции вложите млякото. Варете на слаб огън при постоянно бъркане до сгъстяване. Сипете го в чист съд и оставете да изстине.
Разбийте сметаната. Смесете охладения вече крем и сметаната. Разбъркайте до еднороден крем. Охладете.
Извадете тестото и го разточете така, че да покрие дъното и стените на подходяща форма. Покрийте тестото с хартия за печене и отгоре посипете топчета за печене или зрял боб.
Печете в загрята фурна на 180 градуса, докато ръбовете на тестото се зачервят. Махнете хартията с топчетата и на средно ниво допечете масленото тесто.
Охладете напълно маслената кора, извадете и я поставете на поднос. Напълнете я с крема и отгоре украсете с нарязаните на парчета плодове и зрънца нар.
Оставете тарта на хладно преди консумация. Може да намажете плодовете с разтопен желатин, ако искате да се запазят свежи за по-дълго време.
Плодовият тарт е готов.
Коментари