Начин на приготвяне
Първо пригответе тестото. За целта сипете брашното и солта в средно голяма купа. В отделен съд налейте олиото и водата. Разбъркайте и ги добавете към брашното, замесете тесто, но не месете прекалено дълго време.
Разделете тестото на две равни топчета. Завийте едната част с восъчна хартия, а другата разточете между два набрашнени листа хартия на много тънка кора. Трябва да получите кора с диаметър 30 см. Втората топка тесто сложете в хладилника.
Намазнете с малко олио форма за пай с диаметър 22 см. Сложете кората, като притиснете добре краищата.
Направете пълнежа, като за целта смесите лимоновата кора с канелата, кленовия сироп и нишестето. Добавете обелените и нарязани на тънко ябълки. Разбъркайте внимателно.
Разпределете пълнежа върху кората, като натрупате по-голямо количество в средата.
Разточете втората топка тесто и сложете върху пая, изрежете внимателно краищата.
Намажете ябълковия пай с малко вода и го поръсете с бадеми или захар. Хубаво е да направите няколко процепа върху горната кора или да изрежете кръгче в средата, за да се изпуска парата при печенето. Покрийте с фолио.
Загрейте фурната на 200 градуса и печете пая около 30 минути, след което махнете фолиото и допечете за още 15-тина минути.
Ябълковият пай с кленов сироп е готов.