Начин на приготвяне
Сушените гъби накисваме в хладка вода от вечерта.
Пресните манатарки потапяме за половин час в леко подсолена студена вода.
След накисването им те ще са по-лесни за почистване.
Първо, обелваме с белачка за картофи крачето на манатарката.
Ако не почистите крачето от най-горния слой, то тогава кафявия подбедреник ще е малко горчив. Въпрос на вкус.
Отстраняваме и долния порест слой на гъбите.
Измиваме ги внимателно и ги подсушаваме.
Нарязваме пресните уханни манатарки на средни по големина кубчета и ги запържваме в 20 грама масло до омекването им. Оставяме ги настрана.
Нарязваме шалота и моркова на ситни зарчета.
Задушаваме ги в подходяща тенджера в останалото масло под капак.
Прибавяме ½ от запържените пресни гъби, отцедените сушени, чесъна и стръкчетата мащерка.
Сипваме виното и след като се изпари алкохолът, овкусяваме със сол и черен пипер. Супата ври на среден котлон за 5 минути.
Прецеждаме гъбения бульон през марля и го прибавяме в тенджерата заедно със зеленчуковия бульон.
Супата къкри още около 10-12 минути на умерена температура.
Изваждаме скилидката чесън и стръкчетата мащерка.
Прибавяме 3 с.л. сметана и пасираме до кремообразна консистенция.
Другата половина от запържената прясна манатарка поръсваме с настърган пармезан и запичаме в микровълнова до зачервяването му.
Сервираме ароматната гъбена супа топла, гарнирана със стръкче прясна мащерка, резен лимон и малко сметана.
Поръсваме ароматна кремсупа от сушени манатарки с крутончета от запечената манатарка.