Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на полумесеци, а останалите зеленчуци и гъбите се нарязват на едро, всяко парченце да е горе-долу колкото 1 макарон.
Слагат се в купа, поръсват се със сол, черен пипер и олио и се разбъркват добре.
Разпределят се в голяма тава, застлана с хартия за печене. Ако не се събират на веднъж, се пекат на две части.
Пекат се в предварително загрята на 250°C фурна около 20-25 минути до готовност на всички зеленчуци.
Продуктите за дресинга се смесват и се разбърква добре. Оставя се настрана за поне 10 минути или докато се пекат зеленчуците.
Когато поизстинат зеленчуците, се заливат с половината дресинг и по желание наситнен магданоз. Разбъркват се и се оставят настрана за поне половин час до максимум 3 часа.
Макароните се сваряват в подсолена вода.
Отцеждат се, като се заделя малко от водата. Изплакват се със студена вода и се отцеждат.
Към макароните се добавят зеленчуците и нарязаните накрая сушени домати. Ако има отделил се сок от маринованите зеленчуци, не се изхвърля, а се добавя всичко, както е.
Останалият дресинг се смесва с 3 с.л. от заделената вода от макароните.
Отделят се 3 с.л. от готовия дресинг, ако ще остава салата за следващия ден. С новия дресинг се залива салатата и се разбърква добре.
Оставя се да се охлади. Преди сервиране се поръсва с натрошено сирене.
Ако остане от полезната макаронена салата за следващия ден, когато макароните вече са по-сухи, се слага в микровълновата за кратко- само колкото да се отпусне да не е прекалено студена.
След това се освежава със заделения дресинг и се разбърква добре.
Поръсва се със сирене и отново е готова за сервиране.