Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Макаронена салата»Шарена макаронена салата с тиквички и патладжан

Шарена макаронена салата с тиквички и патладжан

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Шарена макаронена салата с тиквички и патладжан
Снимка: Рая Андонова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Щастливи сме да ви представим една от най-вкусните салати в нашия сайт - шарена макаронена салата с тиквички и патладжан"

Необходими Продукти

  • макарони - 400 г
  • сирене - около 100 г
  • сушени домати - около 100 г
  • магданоз - по желание
  • за зеленчуците
  • пиперки - 2 бр., червена и зелена или жълта
  • червен лук - 1 глава
  • патладжани - 1 бр.
  • тиквички - 2 бр.
  • гъби - 200 г
  • чесън - 3 скилидки, наситнен
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • за дресинг
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • зехтин - 3 с.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • сол - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • босилек - 1/2 ч.л.
  • риган - 1/2 ч.л.
  • мащерка - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на полумесеци, а останалите зеленчуци и гъбите се нарязват на едро, всяко парченце да е горе-долу колкото 1 макарон.

Слагат се в купа, поръсват се със сол, черен пипер и олио и се разбъркват добре.

Разпределят се в голяма тава, застлана с хартия за печене. Ако не се събират на веднъж, се пекат на две части.

Пекат се в предварително загрята на 250°C фурна около 20-25 минути до готовност на всички зеленчуци.

Продуктите за дресинга се смесват и се разбърква добре. Оставя се настрана за поне 10 минути или докато се пекат зеленчуците.

Когато поизстинат зеленчуците, се заливат с половината дресинг и по желание наситнен магданоз. Разбъркват се и се оставят настрана за поне половин час до максимум 3 часа.

Макароните се сваряват в подсолена вода.

Отцеждат се, като се заделя малко от водата. Изплакват се със студена вода и се отцеждат.

Към макароните се добавят зеленчуците и нарязаните накрая сушени домати. Ако има отделил се сок от маринованите зеленчуци, не се изхвърля, а се добавя всичко, както е.

Останалият дресинг се смесва с 3 с.л. от заделената вода от макароните.

Отделят се 3 с.л. от готовия дресинг, ако ще остава салата за следващия ден. С новия дресинг се залива салатата и се разбърква добре.

Оставя се да се охлади. Преди сервиране се поръсва с натрошено сирене.

Ако остане от полезната макаронена салата за следващия ден, когато макароните вече са по-сухи, се слага в микровълновата за кратко- само колкото да се отпусне да не е прекалено студена.

След това се освежава със заделения дресинг и се разбърква добре.

Поръсва се със сирене и отново е готова за сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: