Начин на приготвяне
Изсипете захарта в по-широка тенджера и я залейте с 200 мл вода.
Варете десет минути, трябва да получите по-рядък сироп.
Изсипете почистените и добре отцедени вишни в сиропа. Разклатете тенджерата, преместете го наляво и надясно, така че вишните да се разпределят равномерно в сиропа, най-добре би било на един ред.
Варете сладкото още половин час на слаб огън, стига сладкото да ври бавно, а да не завира. Не бъркайте сладкото, просто от време на време разклащайте тенджерата. Към края на вареното добавете ванилова захар.
Не забравяйте да премахвате пяната, която се събира по време на варене, като я събирате с лъжица.
Най-лесният начин да проверите дали домашното сладко е сварено, е да изсипете една или две лъжици сладко в чиния и да го оставите да изстинат за няколко минути.
Студеното сладко от вишни трябва да е гъсто, тежки капки сироп трябва да се отделят от лъжицата и вкусът да е плътен.
Свалете от котлона и разклатете отново, за да съберете пяната в средата, след което я отстранете.
Обвържете с влажна кухненска кърпа и ако тенджерата е по-голяма, тогава с чиста влажна памучна покривка.
Оставете да се охлади напълно, за предпочитане за една нощ. Добавете шоколадовите парченца и разбъркайте.
Изсипете конфитюра в сухи стерилизирани буркани и ги затворете с капаци.
Разкошно сладко от вишни с парченца черен шоколад.