Начин на приготвяне
Пресейте брашното и добавете към него сухите съставки - захар, бакпулвер, ванилия и щипка сол.
Прибавете към тях маслото, нарязано на кубчета, което трябва да е добре охладено.
Смесете ги с пръсти като втривате, докато се образуват маслени трохи.
След това добавете овесените ядки и едно яйце, предварително разбито.
От посочените продукти замесете маслено тесто, което увийте в стреч фолио и поставете в хладилник за половин час.
Охладеното тесто разточете на кръгла форма за тарт с диаметър малко по-голям от тавичката, която ще ползвате. Може да сложите тестото за тарта направо във формата за печене и с пръсти да го оформите. Изберете вариант, който е по-лесен за вас.
С вилица надупчете основата и върнете в хладилник за още 15-20 минути.
През това време загрейте фурната на 180 градуса.
Сложете масления блат в гореща фурна да се пече за 20 минути.
Веднага се заемете с направата на крема за тарта с боровинки.
В купа смесете маскарпонето, крема сиренето и пудрата захар. Разбъркайте до хомогенност. След това прибавете яйцата едно след друго, като разбърквате след всяко добавено.
Настържете на фино ренде кората на половин лимон.
Прибавете я към сместа заедно с ванилията и чията. Разбъркайте колкото да се смесят съставките.
Извадете блата от фурната, залейте го с крема и поръсете боровинките, като леко ги притиснете в сместа и върнете във фурната за още 25 минути.
След това извадете от фурната готовия тарт и оставете да се охлади напълно, преди да декорирате с пресни ягоди и боровинки.
Преди сервиране поставете плодовия тарт в хладилник за поне 2-3 часа и след това му се насладете.
Моят плодов тарт с боровинки и ягоди е просто неустоим!