Начин на приготвяне
За тестото:
Разтворете маята и захарта в 50 мл хладко мляко, добавете 1 супена лъжица брашно, разбъркайте и оставете да престои 5 минути. Изсипете брашното в подходяща купа, добавете сол и разбъркайте.
Комбинирайте отделно жълтъците, маргарина и заквасената сметана и добавете в купата с брашното. Разбъркайте маята и останалите 50 мл хладко мляко, след което замесете тестото. Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да втаса.
Замесете тестото на набрашнена работна повърхност и с точилка го разточете на голям кръг. Използвайте кръгла форма, за да направите кръговете. Подредете в голяма тава, застлана с хартия за печене. Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете малките питчици да престоят 30 минути.
Направете вдлъбнатини върху всеки кръг с помощта на по-малка чаша (вземете чаша за ракия).
Комбинирайте 1 яйчен белтък и сметаната и напълнете вдлъбнатините. Разбъркайте жълтъците, намажете сръбските питки (около сметаната). Поръсете със сусам.
Печете в добре загрята фурна на 180 °C за 30 минути.
Извадете готовите пухкави хлебчета от фурната, покрийте ги с чиста кухненска кърпа.
Оставете ги да се охладят, сервирайте и се насладете на сръбски питки със сметана.