Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнени Хлебчета»Сръбски питки със сметана

Сръбски питки със сметана

VecaVeca
Мастър Шеф
296632k311
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Сръбски питки със сметана
Снимка: Veca
1 / 6
12/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Мммм, какво мирише толкова добре в кухнята?"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 400 г
  • прясно мляко - 100 мл хладко
  • мая - 20 г прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - на вкус (около 1/2 ч.л.)
  • маргарин - 70 г
  • жълтъци - 2 бр. яйчни
  • заквасена сметана - 2 с.л.
  • За пълненежа и покриване
  • яйца - 1 бр.
  • сметана - 4 с.л.
  • За поръсване
  • сусам - според нуждите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото:

Разтворете маята и захарта в 50 мл хладко мляко, добавете 1 супена лъжица брашно, разбъркайте и оставете да престои 5 минути. Изсипете брашното в подходяща купа, добавете сол и разбъркайте.

Комбинирайте отделно жълтъците, маргарина и заквасената сметана и добавете в купата с брашното. Разбъркайте маята и останалите 50 мл хладко мляко, след което замесете тестото. Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да втаса.

Замесете тестото на набрашнена работна повърхност и с точилка го разточете на голям кръг. Използвайте кръгла форма, за да направите кръговете. Подредете в голяма тава, застлана с хартия за печене. Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете малките питчици да престоят 30 минути.

Направете вдлъбнатини върху всеки кръг с помощта на по-малка чаша (вземете чаша за ракия).

Комбинирайте 1 яйчен белтък и сметаната и напълнете вдлъбнатините. Разбъркайте жълтъците, намажете сръбските питки (около сметаната). Поръсете със сусам.

Печете в добре загрята фурна на 180 °C за 30 минути.

Извадете готовите пухкави хлебчета от фурната, покрийте ги с чиста кухненска кърпа.

Оставете ги да се охладят, сервирайте и се насладете на сръбски питки със сметана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: