Начин на приготвяне
За тестото:
Разтворете маята в хладко мляко, добавете 1 супена лъжица захар и разбъркайте. Изсипете брашното в по-дълбок съд, добавете разтворената мая, хладка вода, 1 супена лъжица захар, добавете киселото мляко, олиото, бакпулвера, солта и замесете по-меко тесто.
Изсипете тестото от двете страни, покрийте с чиста кухненска кърпа и го оставете да втаса.
След като е втасало вземете малко от тестото, направете топки. Разточете топките в правоъгълна форма и изрежете горната част на няколко места - но не докрай.
В другия край на тестото (което не се реже), нанесете течен шоколад (или конфитюр), сгънете, натиснете леко, така че краищата да се съединят.
Разточете на кръг, притискайки краищата там, където завършват кръговете, за да залепне тестото.
Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене. Разбъркайте жълтъците и водата и намажете готовите домашни гевреци с пълнеж.
Включете фурната и я загрейте добре в продължение на 15 минути (точно колкото тестото да престои). Печете на 180 °C за 20 минути.
Извадете готовите сладки гевреци от фурната, оставете ги да се охладят, поръсете с пудра захар, сервирайте и им се насладете.
Съвет: Можете да направите и солена версия с пълнеж по ваш избор.
Приятно хапване сладки гевреци с пълнеж!