Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб от лимец с козе мляко

Хляб от лимец с козе мляко

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Хляб от лимец с козе мляко
Снимка: Мария Божилова
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Има ли желаещи заедно да омесим и след това да опитаме този хляб?"

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 500 г бяло
  • лимецово брашно - 150 г кафяво
  • козе кисело мляко - 400 г домашно
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. с връх
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бялото лимецово брашно се пресява в купата, в която ще се меси тестото.

Прибавя се кафявото лимецово брашно, без да се пресява.

Двете брашна се разбъркват много добре. Прибавя се солта и се разбърква отново.

Козето кисело мляко се изсипва в отделна купа.

Содата се разбърква в киселото мляко до пълното шупване.

В брашното се прави кладенче.

Постепенно се прибавя киселото мляко, като се бърка с дървена лъжица.

Замесва се средно твърдо тесто.

Тестото за хляб се оформя и се слага във формата, в която ще се пече върху домакинска хартия. Олио не се прибавя.

Лимецовият хляб се оставя 20 мин на стайна температура, покрит с кърпа.

Пече се 40 мин в предварително загрята фурна на 160 °C без вентилатор, т.к. хлябът е със сода и ще стане твърд.

След като се извади от фурната, се изважда от формата и се поставя върху дървена дъска.

Наръсва се с вода и селският лимецов хляб с козе мляко се завива с кърпа за 10 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: