Начин на приготвяне
Маята се разбърква в топло прясно мляко с бучки кафява захар и оставяме да бухне.
В тава сипвате брашното, оформяте кладенче и добавяте шупналата мая, яйцата, сол, олио и след като разбъркате с вилица, замесвате средно меко тесто да не лепне.
Оставете да втаса за 40-50 минути и премесете. Отделете топче като ябълка за средата, останалото тесто разделете на две части. Всяка се точи на кръгла кора около 30 см, намазва се с меко масло и поръсвате сирене.
Отгоре втора кора, масло, сирене и притискате с ръце, да прилепне сиренето. Нарежете на 8 триъгълника и навивате големи кифли.
Отделеното топче, оформете на фитил, после с пръсти притискате да се оформи лента и поръсвате сирене.
Навива се на охлюв, притиска се отгоре да стене плоска питка и поставяте върху хартия за печене в тава 28 см.
Съберете двата края на всяка кифла и прищипете, наредете край центъра на питката. Оставете да почине за 20 минути, намажете с разбит жълтък с 1 с.л. олио и поръсете бял и черен сусам.
От бяло тесто се оформят розички и листенца. Набодете отгоре и печете в загрята фурна 170°C около 35-40 минути.
Извадете, намажете с масло, оставете красивата питката за повод покрита с кърпа, да има мека коричка.
Това е моята питка, приготвена за юбилея ми.
Пожелавам си само здраве и вие бъдете живи и здрави!
Добър апетит с тази красива питка за юбилей!