Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Моята питка за юбилей

Моята питка за юбилей

Моята питка за юбилей
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
19/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл
  • суха мая - 1 пакет
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 3 кубчета кафява захар
  • сол - 1 с.л. равна
  • олио - 4 с.л.
  • брашно - 600 г
  • сирене - 200 г натрошено
  • семена - за поръсване
  • украса от бяло тесто
  • вода
  • сол
  • брашно
  • масло - за намазване
  • жълтък - 2 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква в топло прясно мляко с бучки кафява захар и оставяме да бухне.

В тава сипвате брашното, оформяте кладенче и добавяте шупналата мая, яйцата, сол, олио и след като разбъркате с вилица, замесвате средно меко тесто да не лепне.

Оставете да втаса за 40-50 минути и премесете. Отделете топче като ябълка за средата, останалото тесто разделете на две части. Всяка се точи на кръгла кора около 30 см, намазва се с меко масло и поръсвате сирене.

Отгоре втора кора, масло, сирене и притискате с ръце, да прилепне сиренето. Нарежете на 8 триъгълника и навивате големи кифли.

Отделеното топче, оформете на фитил, после с пръсти притискате да се оформи лента и поръсвате сирене.

Навива се на охлюв, притиска се отгоре да стене плоска питка и поставяте върху хартия за печене в тава 28 см.

Съберете двата края на всяка кифла и прищипете, наредете край центъра на питката. Оставете да почине за 20 минути, намажете с разбит жълтък с 1 с.л. олио и поръсете бял и черен сусам.

От бяло тесто се оформят розички и листенца. Набодете отгоре и печете в загрята фурна 170°C около 35-40 минути.

Извадете, намажете с масло, оставете красивата питката за повод покрита с кърпа, да има мека коричка.

Това е моята питка, приготвена за юбилея ми.

Пожелавам си само здраве и вие бъдете живи и здрави!

Добър апетит с тази красива питка за юбилей!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: