Начин на приготвяне
Замесвам тесто, като пресявам брашното. В половината слагам солта и я размесвам добре с брашното.
В съд активирам натрошената мая, към нея добавям захарта, 3 с.л. от брашното и половината топла водичка. Оставям настрани да се активира.
Готова е, когато е шупнала и е удвоила обема си. Отделно смесвам течните съставки: двата белтъка и единия жълтък, киселото мляко, олиото и останалата топла водичка.
Добавям и активираната вече мая. Започвам да смесвам малко по малко, добавям и останалото брашно до меко тесто. Брашното не е точно количество, то зависи от големината на яйцата, от количеството кисело мляко и олио.
Добавя се по малко - до меко тесто. Оставям в омазнена купа, покривам със стреч фолио и кърпа за 1 час. Може и в студена фурна да се остави да втасва.
След първото втасване с брашно на плота доомесвам леко тестото. Разделям тестото на две. Всяка част разточвам на правоъгълна кора 40/50 см и намазвам с олио обилно.
Отделям я настрани и разточвам и втората част на тестото по същия начин и размер на кората. Поставям я върху първата и също я намазвам с олио обилно.
Навивам на дебеличко руло, което срязвам по дължина. От тези две срязани части на рулото навивам два охлюва, като срязаните страни да остават навън.
Слагам единия в тава с хартия за печене и върху него поставям и втория охлюв. Оставям ги така да втасват втори път.
Намазвам питката внимателно с разбитото яйце с малко олио и прясно мляко.
По желание поръсвам със сусам или с други семена. Печенето е в предварително загрята фурна на 170- 180°C до 25- 30 минути.
Проверявам с дървен шиш дали е изпечена. Оставям на скара за 5 минути, намазвам я още гореща с размекнато краве масло и след това покривам с кърпа Кръфин питка.