Начин на приготвяне
В купичка сипвате една кафена чашка от топлото мляко, маята, две лъжици захар и 1 л. брашно. Оставяте да се активира на топло.
Разбивате яйцата с останалото мляко и пресявате брашното.
Смесвате всички съставки и замесвате гладко еластично тесто, което покривате и оставяте да втаса. Разделяте тестото на две топки като едната е основна и е много голяма, другата е колкото ябълка за направата на листата.
Голямата част тесто разточвате на хубаво набрашнен плот на голяма правоъгълна кора, мажете с масло и половината част поръсвате с натрошено сирене, а другата част нарязвате на ленти, които сплитате на плитки. Всяка плитка се премята върху рулото и се завива отдолу, завивате на кръг и пренасяте в тава, покрита с хартия за печене.
От малката част тесто разточвате кора и изрязвате триъгълници, като събирате по 3 или четири един върху друг намазани с масло, правите прорез и промушвате отдолу нагоре, готовите 4 листа редите по желание между плитките.
Оставяте питката за Ивановден да втаса и мажете с разбития жълтък с малко мляко и олио.
Посипвате със семената и печете питата в загрята фурна на 170 градуса.