Начин на приготвяне
Маята се натрошава в хладка вода с 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно се разбърква на кашичка. Оставя се да бухне, сипваме в средата на брашното. Добавят се останалите продукти и замесваме средно меко тесто, да не лепне. Оставя се да втаса 1 час, докато удвой обема си.
Разделя се на две части, като едната е по-голяма от другата. Голямото топче разделяме на три части и всяка се точи на кръгла кора, намазва се с олио и нареждаме една върху друга. С пръсти се разстила на по-голям кръг с диаметър на тавата 30 см.
Нарязва се на 8 триъгълника. Всеки се навива на рулце и нареждаме върху хартия за печене по стените на тавата с връхчето навън. От втората част се късат две малки топки, едната за средата, втората се точи на малка кръгла кора и нарязваме на триъгълници с разрез в средата.
Промушва се връхчето и оформяме 8 малки листенца. Останалото тесто оформяме на топчета, нареждат се като среден ред, между тях поставяме листенца и топчето в средата.
Оставя се да почине 20 минути, намазваме с разбит жълтък с олио и прясно мляко. Поръсваме семена.
От бялото тесто се изрязват цветенца, листенца и цифрата за годините, която се поставя върху топчето в средата.
Печем в загрята фурна 170°C за 30 минути, после се покрива с хартия за печене, която е леко напръскана с вода, и печем до готовност като температурата се намаля на 160°C.
Изважда се върху решетка и намазваме с масло. Покрива се с кърпа после се премества на поднос и е готова за поднасяне!