Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за 50-годишен юбилей

Питка за 50-годишен юбилей

Питка за 50-годишен юбилей
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 7
26/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Златна възраст, златен юбилей и много щастие пожелаваме с тази вкусна и красива питка"

Необходими Продукти

  • вода - 400 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • мая - 25 г
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • яйца - 1 бр., жълтъкът за намазване
  • брашно - 1 кг
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в хладка вода със захарта и две супени лъжици захар, разбърква се и оставяме за кратко да се появят мехурчета.

Сипва се в средата на брашното, добавя се кисело мляко, олио, сол и белтъкът на яйцето. Замесва се средно меко тесто, покрива се с кърпа и оставяме да втаса 40-50 минути, докато удвои обема си.

Откъсва се малко топче като малка ябълка, това е за пълнеж, останалото се разделя на 4 равни топки.

Първата се поставя в центъра леко сплескана отгоре, защото върху нея ще поставяме цифрите. Тавата е 28 см диаметър, намазана с олио и поръсена с брашно.

Останалите три топки се разточват на три кръгли кори по 30 см, нареждат се една върху друга, като всяка се мажат с олио, но без последната.

С точилката се разточват малко трите заедно, срязваме на кръст и всяка част се нарязва на три. Така се получават 12 триъгълника (виж снимката за яснота).

В средата на всеки се прави разрез, промушва се връхчето два пъти и от широката част се навива на рулце. Нареждат се край топчето в средата. Оставеното като ябълка се оформя на 3-4 фитила.

Сплескват се с пръсти и навиваме на малки рулца за пълнеж. Оставя се питката оформена да почине за 15 минути и намазваме с разбит жълтък с малко вода и олио. Поръсваме семена, печем в загрята фурна 170 градуса за 25 минути.

Замесваме тесто за цифрата от 150 мл вода, 1 ч. л. сол, брашно и оранжева хранителна боя на върха на ножа. Разточете кора, изрежете кръгчета за роза и три листенца.

От тънки фитили оформяме цифрата 50 върху набрашнена повърхност, а после с нож се отлепват отдолу, намазваме с вода или разбит белтък и залепваме на питката.

Печем до готовност, като към края се покрива с фолио. Изважда се върху решетка и намазваме с масло, покрива се с кърпа и после поднасяме питката на празнуващия!

Питката за 50-годишен юбилей е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: