Начин на приготвяне
Натрошава се маята в хладка вода със захарта и две супени лъжици захар, разбърква се и оставяме за кратко да се появят мехурчета.
Сипва се в средата на брашното, добавя се кисело мляко, олио, сол и белтъкът на яйцето. Замесва се средно меко тесто, покрива се с кърпа и оставяме да втаса 40-50 минути, докато удвои обема си.
Откъсва се малко топче като малка ябълка, това е за пълнеж, останалото се разделя на 4 равни топки.
Първата се поставя в центъра леко сплескана отгоре, защото върху нея ще поставяме цифрите. Тавата е 28 см диаметър, намазана с олио и поръсена с брашно.
Останалите три топки се разточват на три кръгли кори по 30 см, нареждат се една върху друга, като всяка се мажат с олио, но без последната.
С точилката се разточват малко трите заедно, срязваме на кръст и всяка част се нарязва на три. Така се получават 12 триъгълника (виж снимката за яснота).
В средата на всеки се прави разрез, промушва се връхчето два пъти и от широката част се навива на рулце. Нареждат се край топчето в средата. Оставеното като ябълка се оформя на 3-4 фитила.
Сплескват се с пръсти и навиваме на малки рулца за пълнеж. Оставя се питката оформена да почине за 15 минути и намазваме с разбит жълтък с малко вода и олио. Поръсваме семена, печем в загрята фурна 170 градуса за 25 минути.
Замесваме тесто за цифрата от 150 мл вода, 1 ч. л. сол, брашно и оранжева хранителна боя на върха на ножа. Разточете кора, изрежете кръгчета за роза и три листенца.
От тънки фитили оформяме цифрата 50 върху набрашнена повърхност, а после с нож се отлепват отдолу, намазваме с вода или разбит белтък и залепваме на питката.
Печем до готовност, като към края се покрива с фолио. Изважда се върху решетка и намазваме с масло, покрива се с кърпа и после поднасяме питката на празнуващия!
Питката за 50-годишен юбилей е готова.