Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Родопски сарми с листа от цвекло

Родопски сарми с листа от цвекло

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Родопски сарми с листа от цвекло
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
24/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Тези сарми са едно истинско бижу от родопската кухня - насладете им се!"

Необходими Продукти

  • листа от цвекло - 30 бр.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • гъби - 150 г
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 връзка пресен
  • домати - 1 пресен
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • черен пипер
  • червен пипер
  • мащерка
  • джоджен
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете листата от цвекло от дебелата жила в средата с остър нож, като внимавате да не ги разкъсате.

В тенджера сложете около литър вода и я оставете да заври.

Потапяйте всяко листо във врящата вода за 3-4 секунди и след това ги нареждайте едно върху друго в тава. Оставете да се охладят.

Направете плънката за постните сарми.

Нарежете на ситно връзка пресен лук, моркова настържете на едро ренде, а гъбите и домата, предварително обелен нарежете на кубчета.

Загрейте олиото и задушете първо лука и моркова. След това добавете гъбите и продължете на готвите, докато се изпари водата им и останат на мазнина. Прибавете домата и подправките, както и сол на вкус. Гответе още няколко минути, като разбърквате периодично.

Измийте добре ориза под течаща вода и го добавете към останалите продукти. Запържете го, докато стене прозрачен, след което налейте две чаши вода. Оставете на котлона, докато водата се абсорбира.

Оставете плънката за сармите леко да се охлади.

Вземете един лист и сложете 1 с.л. от плънката, след което завийте на сарма.

Намажете тава с малко олио и наредете сармите. Щом оформите всички сарми, полейте със струйка олио и още малко вода.

Сложете родопските сарми да се пекат в загрята фурна за около 40 минути. Трябва да сготви оризът добре.

Сервирайте тези вкусни родопски сарми с листа от цвекло с кисело мляко, което е смесено със ситно нарязан чесън.

Добър апетит с това бижу от родопската кухня!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: