Начин на приготвяне
Лозовите листа се измиват много добре и се оставят да се изцедят от водата.
Оризът се слага в купа, като не се мие.
Сушеният праз са разбърква със зехтина и червения пипер и се прибавя съм ориза.
Кашкавалът се настъргва на ситно ренде и се прибавя към плънката.
Оризът се разбърква много добре, като постепенно се прибавя сместа от пипер, солта и ситно нарязаните листа от пресния джоджен.
Във всяко лозово листо се слага 1 ч.л. от плънката и се завива на сарма.
Не трябва сармата да се препълва с ризото, тъй като плънката е сурова и при варене лозовите листа ще се скъсат.
Сармите се нареждат в тенджера, на дъното на която са поставени лозови листа.
Най-отгоре върху сармите се слага чиния, обърната с дъното нагоре.
Заливат се с виното и 2 ч.ч. вода.
Вари се на слаб огън 30 мин. след завиране, като след това се сваля от котлона и се оставя да изстине и оризът да попие останалата течност.
Чинията се премахва след като лозовите сарми изстинат.
Лозовите сарми с ризото и кашкавал са готови.