Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Лозови сарми с ризото и кашкавал

Лозови сарми с ризото и кашкавал

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Лозови сарми с ризото и кашкавал
Снимка: Мария Божилова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Хапваме си тези лозови сармички с толкова голямо удоволствие, че им губим бройката накрая"

Необходими Продукти

  • лозови листа - 50 бр. пресни
  • ориз карнароли - 1 ч.ч.
  • кашкавал - 100 г
  • сушен праз - 2 с.л.
  • джоджен - 3 стръка пресесн
  • пипер - 3 щипки смес от бял, зелен и червен пипер
  • сол
  • зехтин - 50 мл
  • червен пипер - 1 с.л.
  • вино - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лозовите листа се измиват много добре и се оставят да се изцедят от водата.

Оризът се слага в купа, като не се мие.

Сушеният праз са разбърква със зехтина и червения пипер и се прибавя съм ориза.

Кашкавалът се настъргва на ситно ренде и се прибавя към плънката.

Оризът се разбърква много добре, като постепенно се прибавя сместа от пипер, солта и ситно нарязаните листа от пресния джоджен.

Във всяко лозово листо се слага 1 ч.л. от плънката и се завива на сарма.

Не трябва сармата да се препълва с ризото, тъй като плънката е сурова и при варене лозовите листа ще се скъсат.

Сармите се нареждат в тенджера, на дъното на която са поставени лозови листа.

Най-отгоре върху сармите се слага чиния, обърната с дъното нагоре.

Заливат се с виното и 2 ч.ч. вода.

Вари се на слаб огън 30 мин. след завиране, като след това се сваля от котлона и се оставя да изстине и оризът да попие останалата течност.

Чинията се премахва след като лозовите сарми изстинат.

Лозовите сарми с ризото и кашкавал са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: