Начин на приготвяне
Смесете водата с маята, 1 с.л. брашно и захарта. Разбъркайте и покрийте с фолио за 15 мин.
Добавете солта, олиото и киселото мляко. Малко по малко добавете предварително пресятото брашно. Замесете меко тесто, което да не лепне.
Време е да приготвите чесновото масло. Пасирайте чесъна и го смесете с мекото масло, посолете на вкус. Захванете се с оформянето на базламите.
След като сте оставили тестото за час да втаса, го разделете на топки, които трябва да разточите на кори с дебелина 2 см.
Оставете за десет минути и изпечете на сух тиган от двете страни. Ще видите как питките се надуват при печене.
Когато са готови, намажете пърленките с масло и се насладете.
Може да си хапнете от тези оригинални турски Базлами за обяд или вечеря.