Начин на приготвяне
Използвайте блендер, за да разбиете солта и захарта. Добавете към тях ваниловата захар, канелата и маслото, нарязано на парчета. Добавете брашното и разбъркайте.
Сипете водата, като разбърквате след всяка лъжичка. Ще се получи тесто за пай. Завийте го със стреч фолио и приберете в хладилник за час, час и половина.
Обелете ябълките, нарежете ги на две половинки, почиствайки сърцевината. Нарежете на филийки. Разточете тестото на кора, по-голяма от тава, в която ще печете ябълковия пай.
Приберете тестото в тава, оформете борд. Сложете си хартия за печене преди да сложите тестото. Надупчете на няколко места с вилица. Намажете със сладко от дюли, наредете ябълковите резени.
Поръсете плодовия пай със захар, разпределете маслото на кубчета.
Печете френския ябълков пай с канела до готовност на 190 градуса.