Начин на приготвяне
Пресява се брашното с бакпулвера и солта.
Боровинки се поръсват с 1 с.л. брашно и се разбъркват. Оставят се настрана
В дълбока купа се изсипва захарта, налива се олиото, двата вида мляко, 3 с.л. от лимоновия сок, добавя се лимоновата кора и ванилията. Разбърква се добре.
Към течната смес се прибавя пресятото брашно и се разбърква до получаване на хомогенна смес.
Накрая се добавят и боровинките и се разбърква да се смеси всичко.
В намазнена и набрашнена форма за кекс или тавичка се изсипва сместа.
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 165 - 170 градуса до изваждане на суха клечка за зъби.
Когато е готов кексът с боровинки, се оставя поне още 10 минути в тавичката, преди да се извади. Оставя се да изстине изцяло, преди да се залее с глазурата и да се разреже.
За глазурата на кекса към 1 с.л. лимонов сок се прибавя малко по малко пудра захар и се разбърква до разтварянето, докато се сгъсти достатъчно, за да става за глазура, но и да не е прекалено гъста да се маже.
Веган лимонов кекс с боровинки е разкошен постен сладкиш. Към него може да се сервира топка веган сладолед.