Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с ябълково брашно и лимец

Кекс с ябълково брашно и лимец

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Кекс с ябълково брашно и лимец
Снимка: Мария Божилова
2 / 7
02/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Дори няма да повярвате какви интересни съставки се крият зад приготвянето на този здравословен кекс"

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 250 г
  • ябълково брашно - 250 г
  • олио - 70 мл. + за намазване
  • козе кисело мляко - 400 г
  • кафява мокра захар - 350 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • канела - 1 ч.л.
  • джинджифил - 1/2 ч.л. на прах
  • ванилия - 1 бр.
  • орехови ядки - 100 г
  • топла вода - 300 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното от лимец се изсипва в купа, в която ще се разбърква.

Прибавя се ябълковото брашно и ванилията и се разбърква много добре.

Кафявата мокра захар се залива с топлата вода.

Разбърква се и се оставя за 10 мин захарта да се разтвори.

Бакпулверът, канелата и брашното от джинджифил се разбъркват в малка купа, след което се прибавя киселото мляко.

Разбърква се много добре до разтваряне на канелата и джинджифила.

В средата на сместа от брашна се прави кладенче, в което се изсипва разтопената захар и киселото мляко.

Сместа се разбърква с тел до получаване на хомогенна смес.

При разбъркването постепенно се прибавя олиото на тънка струя.

Най-накрая се прибавят натрошените на едро орехови ядки.

Сместа се изсипва в намазана с олио и брашно форма за кекс.

Пече се ябълковият кекс в предварително загрята фурна на 170 °C.

Първите 20 мин кексът с ябълково брашно и лимец се пече на долен реотан, след което 40 мин се пече на долен и горен реотан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: