Начин на приготвяне
Измиваме добре кайсиите за компота под течаща вода.
Аз не отстраних ципата, но ако искате да я премахнете, направете това:
Поставяме на части от измитите плодове в гевгир и поставяме в продължение на 3 минути в тенджера с вряща вода.
След като се бланшират, потапяме в студена вода и отстраняваме кожата.
Кайсиите нарязваме на половина и изваждаме костилките.
Измиваме си бурканите и нареждаме кайсиите.
В дълбок съд поставяме захарта, водата и оставяме да се вари.
Готовият сироп изсипваме в бурканите при кайсиите.
Добавяме рома също във всеки буркан.
Запечатваме с капачки и стерилизираме компотите за 10 минути .
След като извадим, обръщаме буркана с капачката надолу, докато изстинат всички компоти от кайсии с ром.