Начин на приготвяне
В купа си натрошаваме сиренето, към него прибавяме прясното мляко, киселото мляко, яйцата, бакпулвера и разбъркваме добре.
В отделна купа смесваме газираната сода, олиото и солта и отново разбъркваме.
За баницата със сирене ще ни е нужна правоъгълна тава, която намазваме с четка олио.
Вземаме четири броя кори, които ги налагаме на всеки ъгъл на тавата и ги намазваме от сместа с газираната сода, олиото и солта.
Приготвяме още четири броя кори, които навиваме на руло, режем лентички и разпределяме върху наложените кори в тавата.
Върху тях ръсим обилно от сместа с газираната сода, след това и от сместа със сиренето.
С корите, които сме наложили най-отдолу, “затваряме” баницата и ръсим от течната смес.
Отгоре слагаме още четири броя кори, като хубаво подпъхваме всички краища. Ръсим със сусам, с клечка за зъби правим дупки навсякъде.
Солена гръцка баница със сирене печем на 180 °C за около 50-60 мин.