Сладкиш Опера

LillilysLillilys
Новак
915106
Сладкиш Опера1 / 2
28/11/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10
"Две арии ли да ви отрежем от този сладкиш опера, или искате да се насладите направо на цялото произведение"

Необходими Продукти

  • ЗА БИСКВИТЕНИТЕ БЛАТОВЕ
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 80 г
  • брашно - 20 г
  • бадеми - 65 г
  • масло - 15 г
  • ЗА ГАНАША
  • прясно мляко - 130 мл
  • сметана - 30 г течна готварска
  • шоколад - 220 г черен 70%
  • масло - 55 г
  • ЗА МАСЛЕНИЯ КРЕМ
  • захар - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 200 г
  • инстантно кафе - 1 к.л.
  • ЗА СИРОПА
  • вода - 80 г
  • захар - 90 г
  • инстантно кафе - 1 к.л.
  • ЗА ГЛАЗУРАТА
  • вода - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сметана - 50 г течна
  • шоколад - 50 г черен 70%
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Извадете маслото за блатовете, ганаша и масления крем на стайна температура.

Бисквитени блатове: Счукайте бадемите на прах. Загрейте фурната на 200 градуса.

В дълбока купа добавете 2 цели яйца, 2 жълтъка и 65 г захар. Разбийте с миксер, докато съдържанието утрои обема си. Трябва да се получи лека и светла на цвят смес.

Добавете деликатно брашното, счуканите бадеми и маслото. Маслото трябва да е на помада и не трябва да е студено.

В друга купа разбийте останалите 2 белтъка на гъст сняг заедно с останалите 15 г захар.

Добавете половината от яйцата на сняг в първата смес, разбъркайте деликатно до хомогенна смес, след това добавете другата половина и повторете процедурата.

Изсипете и растелете половината от така получената смес в плитка тавичка, покрита с хартия за печене, и печете 10–12 мин. в предварително загрятата фурна. Блатът не трябва да бъде много дебел.

Ако тавичката ви е малка, изсипете 1/4 от сместа. Повторете процедурата с останалата част от сместа. Трябва да получите 2 големи или 4 малки бисквитени блата.

Ганаша: В тенджерка кипнете млякото с течната сметана. Добавете натрошения черен шоколад. Добавете размекнатото масло и бъркайте до хомогенна смес. Оставете да се охлади. Даже може да го оставите в хладилника.

Масления крем: Разбийте яйцата. Загрейте ги на водна баня и добавете захарта. Когато захарта се разтопи, добавете размекнатото масло и инстантното кафе. Разбийте до хомогенна смес.

Сиропа: В тенджерка загрейте водата и захарта. Снемете то котлона и добавете инстантното кафе. Разбъркайте до хомогенност. Оставете да се охлади.

Ако сте направили 2 големи бисквитени блата, разрежете ги на две.

Във форма за печене, покрита с хартия за печене, сложете половин голям бисквитен блат със запечената част надолу и го намажете със сироп с помощта на четка. Растелете половината от ганаша.

Сложете втория блат по същия начин както първия и го намажете със сироп. Покрийте с половената маслен крем.

Сложете третия блат и го намажете със сироп. Покрийте с останалия ганаш. Сложете четвъртия блат без сироп. Покрийте с останалия маслен крем.

Оставете сладкиша за 2 часа в хладилник да стегне.

Глазура: Сложете водата и захарта да заврат. Оставете сместа да поизстине.

В друга тенджера сложете сметаната да заври и я излейте върху натрошения шоколад. Разбъркайте до хомогенност. Добавете водата със захарта и разбъркайте добре.

След като сладкишат е стегнал, растелете шоколадовата глазура и върнете в хладилника за още 2 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
57
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Lillilys
Lillilys
Ако правите кафе ще е за кафе. Но пише сладкиш, а не кафе. :)

Аз използвам сладкарска сметана без захар за сладкиша, защото ми е достатъчно сладко така. Да си призная не знам какво има на нашия пазар в момента.

Помня, че на времето имаше една сметана Хопла, каято си имаше вътре захар, но определено не съм я ползвала и не знам какво ще се получи като вкус (да не стане прекалено сладко) – никога не съм правила сладкиши в България и не знам как са сметаните на вкус.

Извинявам се за недауточнението.
05.12.2013 22:24
1
Влади
Влади
Разкошен е!
29.11.2013 13:27