Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Киш»Галет със смокини

Галет със смокини

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Галет със смокини
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Няма значение колко е часа - веднага се захващайте с този галет със смокини, за да може още утре сутрин да си хапнете от него"

Необходими Продукти

  • тесто с остатъчен квас
  • остатъчен квас - 60 г
  • брашно - 250 г бяло
  • яйце - 1 бр.
  • захар - 60 г
  • краве масло - 50 г
  • вода - 50 мл студена
  • сол - щипка
  • ванилия - 1 бр.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • за обикновено тесто
  • брашно - 250 г
  • вода - 120 мл.
  • зехтин - 5 с.л.
  • сол - щипка
  • бакпулвер - щипка
  • захар - щипка
  • за пълнеж
  • сладко от смокини - 200 г
  • смокини - 8 бр.
  • ядки - орехови, лешникови, бадемови за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този сладък галет е с остатъчен квас, но съм написала и рецепта за обикновено тесто за галет.

В купата на планетария сложете остатъчния квас, добавете брашното, яйцето, захарта, нарязаното студено краве масло, ванилията, щипка сол.

Излейте водата и лимоновия сок. Включете миксера на най-ниската степен и замесете не много твърдо тесто.

Измесеното тесто завийте в парче найлон и приберете в хладилник за 1 час.

Разточете охладеното тесто на парче хартия за печене, леко набрашнена на кръг с диаметър 35-40 см.

Намажете го със смокиновото сладко и наредете на фантазия парчета смокини.

Загънете тестото на красиви гънки. Намажете с прясно мляко и поръсете с ядки по ваш избор. Тук са лешникови.

Изпечете галета на 180°C в предварително загрята фурна за около 35 мин или до приятен загар.

Изчакайте да се охлади напълно преди да нарежете!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: