Начин на приготвяне
Този сладък галет е с остатъчен квас, но съм написала и рецепта за обикновено тесто за галет.
В купата на планетария сложете остатъчния квас, добавете брашното, яйцето, захарта, нарязаното студено краве масло, ванилията, щипка сол.
Излейте водата и лимоновия сок. Включете миксера на най-ниската степен и замесете не много твърдо тесто.
Измесеното тесто завийте в парче найлон и приберете в хладилник за 1 час.
Разточете охладеното тесто на парче хартия за печене, леко набрашнена на кръг с диаметър 35-40 см.
Намажете го със смокиновото сладко и наредете на фантазия парчета смокини.
Загънете тестото на красиви гънки. Намажете с прясно мляко и поръсете с ядки по ваш избор. Тук са лешникови.
Изпечете галета на 180°C в предварително загрята фурна за около 35 мин или до приятен загар.
Изчакайте да се охлади напълно преди да нарежете!
Да ви е сладко!