Начин на приготвяне
Сложете млякото да заври. Когато кипне, добавете лимонената киселина и маята. Посолява се и се оставя да ври около 10 минути на тих огън. Добре е от време на време да се разбърква с дървена лъжица, за да не загори.
Ще получите смес, който прилича на извара. Прехвърлете сместа в гевгир, който сте покрили с тензух. Отцеждайте около 5-6 минути, за да се отдели цвикът. Прехвърлете кашкавала в купичка или друг подходящ съд и го притиснете с нещо отгоре, така че да стане по-плътен.
След 24 маса извадете кашкавала от пресата, натрийте го със сол и го завийте в чисто памучно платно. Така приготвеният кашкавал се оставя да отлежи 20 дни в хладилник, като платното всеки ден трябва да се изстисква от отделената вода.
Кашкавалът е готов за употреба. Ако не желаете да го ядете веднага, може да го потопите в защитен восък или парафин.