Начин на приготвяне
Пресяваме брашното два пъти и го сипваме в тавичка. Към него добавяме солта, захарта и маята. Смесваме.
Затопляме водата, смесваме я с оцета и я наливаме бавно към брашното, като едновременно бъркаме.
Покриваме грубо разбърканата смес с фолио и оставяме за 10 минути.
След това омесваме гладко тесто. Поставяме го в купа и обвиваме хубаво няколко пъти с прозрачно фолио.
Прибираме в хладилника за през нощта.
На сутринта изваждаме втасалото тесто за мекици и го оставяме за 10-15 минути да се отпусне.
От тестото откъсваме по малко, оформяме с ръце и изпържваме в загрято олио нашите чудни мекички.
Сервираме мекиците за уикенда с конфитюр, мед, пудра захар, сирене или друго по желание и разбира се - с домашен айран.