Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Селски хляб със содена коричка

Селски хляб със содена коричка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Селски хляб със содена коричка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Щом има домашен селски хляб, значи трябва да има на трапезата и любими разядки"

Необходими Продукти

  • брашно - 520 г + за доомесване
  • прясно мляко - 300 мл. (или вода)
  • мая - 15 г прясна
  • мед - 1 с.л.
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • олио - 30 мл
  • За намазване
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л. равна
  • вода - 35 - 40 мл
  • брашно - 1 с.л. равна
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и меда в 120 мл от леко затопленото прясно мляко или вода.

Понякога използвам за течност и суроватка, която ми е останала от направата на сирене.

Оставете маята да шупне (7-8 минути).

Пресейте брашното в купа и направете кладенче. В него сипете шупналата мая, останалата течност, олиото и отстрани пръснете солта.

Замесете гладко и еластично тесто, добавяйки си по малко брашно, докато спре да ви лепне.

Оставете да втаса на топло за 40-50 минути или докато утрои обема си.

От бухналото тесто оформете хляб, сложете го в тава - набрашнена, намазнена или покрита с хартия за печене.

По дължина направете прорез, който да не е много дълбок.

Покрийте с кърпа и изчакайте хляба отново да втаса и бухне добре за около час.

За содената коричка и интересен цвят на този селски хляб разбъркайте 40 мл вода с лъжица брашно, малко сода бикарбонат и щипка сол. С тази рядка кашичка намажете вашия хляб.

Печете за 15 минути на 200 °C и продължете печенето на 180 °C за още 20 минути или докато при почукване по количката издава звук на кухо.

Самата повърхност на хляба става с тях интересен цвят заради содата, както и коричката се набръчква леко, но е твърда и много приятна.

Охладете селския хляб върху решетка и нарежете на вашата трапеза.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: