Начин на приготвяне
Фурна- 240 градуса;
Чугунена тенджера или такава с дебело дъно;
Не се работи с миксер. Не се измесва, а се разбърква с дървена лъжица.
В купа се смесва брашното, солта, чесънът на прах и настърганото сирене на едрото ренде. Разбърква се.
В 60 мл вода се разтваря сухата мая и се добавя към брашнената смес. Разбърква се. Добавят се и другите 300 мл вода. Разбърква се с дървена лъжица, докато се комбинират съставките.
Купата се покрива с фолио и се оставя на стайна температура за 16-18 часа да втасва тестото.
След като са изминали часовете, се наръсва с брашно плотът и се изсипва тестото с помощта на широката шпатула и с нея започва да се прехвърля от всички страни към центъра.
Тестото е изключително лепкаво, но така трябва да е! С набрашнени длани се оформя топка тесто. Върху чиста кърпа се поръсва царевично брашно и малко бяло брашно, поставя се тестото, завива се в кърпата и се оставя да втаса отново за още 2 часа.
Фурната се включва на 240 градуса заедно с тенджерата без капак и се оставя така за около 30 мин.
Тестото се изсипва в горещата тенджера, поръсва се с настъргано сирене - 50 г, и се похлупва със студения капак. Така ще се създаде конденз и тестото ще се изпече по-добре.
Пече се за 25-30 мин.
Маха се капакът на тенджерата и се оставя за още 20 минути на 230 градуса. Охлажда се и след това се нарязва с назъбен нож.
Хлябът с коричка от сирене Чедър е готов.
Източник: Английска кухня
Забележка: На подобен хляб без измесване съм пускала рецепта, но този има допълнителни съставки като сиренето, чесън и най-важното е, че се работи първо с много малко мая - така, както аз обичам, да не ми ухае на мая, и също много важно е дългото втасване на тестото, което го прави много хубав отвътре на големи и красиви шупли, а сиренето дава уникален аромат и вкус.
Коричката на този вид хляб е превъзходно хрупкава. Тъй като ми остана едни 50 г сирене, аз ги поръсих и тях върху хляба преди изпичането, което създаде превъзходен хрупкав и по-плътен слой на сирене и топъл хляб.
Чудесна и изключително лесна рецепта и силно я препоръчвам.
Градусите трябва да се спазват.
Коментари