Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с коричка от сирене Чедър

Хляб с коричка от сирене Чедър

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Хляб с коричка от сирене Чедър
Снимка: marcheva14
1 / 6
13/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Усещате ли прекрасния аромат на топъл хляб със сирене? Перфектно допълнение за есенните вечери."

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • сол - 1 ч.л.
  • чесън на прах - 1/2 ч.л.
  • чедър - 100 г + 50 г сирене
  • вода - 360 мл стайна температура
  • суха мая - 1/4 ч.л. бързодействаща
  • царевично брашно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна- 240 градуса;

Чугунена тенджера или такава с дебело дъно;

Не се работи с миксер. Не се измесва, а се разбърква с дървена лъжица.

В купа се смесва брашното, солта, чесънът на прах и настърганото сирене на едрото ренде. Разбърква се.

В 60 мл вода се разтваря сухата мая и се добавя към брашнената смес. Разбърква се. Добавят се и другите 300 мл вода. Разбърква се с дървена лъжица, докато се комбинират съставките.

Купата се покрива с фолио и се оставя на стайна температура за 16-18 часа да втасва тестото.

След като са изминали часовете, се наръсва с брашно плотът и се изсипва тестото с помощта на широката шпатула и с нея започва да се прехвърля от всички страни към центъра.

Тестото е изключително лепкаво, но така трябва да е! С набрашнени длани се оформя топка тесто. Върху чиста кърпа се поръсва царевично брашно и малко бяло брашно, поставя се тестото, завива се в кърпата и се оставя да втаса отново за още 2 часа.

Фурната се включва на 240 градуса заедно с тенджерата без капак и се оставя така за около 30 мин.

Тестото се изсипва в горещата тенджера, поръсва се с настъргано сирене - 50 г, и се похлупва със студения капак. Така ще се създаде конденз и тестото ще се изпече по-добре.

Пече се за 25-30 мин.

Маха се капакът на тенджерата и се оставя за още 20 минути на 230 градуса. Охлажда се и след това се нарязва с назъбен нож.

Хлябът с коричка от сирене Чедър е готов.

Източник: Английска кухня

Забележка: На подобен хляб без измесване съм пускала рецепта, но този има допълнителни съставки като сиренето, чесън и най-важното е, че се работи първо с много малко мая - така, както аз обичам, да не ми ухае на мая, и също много важно е дългото втасване на тестото, което го прави много хубав отвътре на големи и красиви шупли, а сиренето дава уникален аромат и вкус.

Коричката на този вид хляб е превъзходно хрупкава. Тъй като ми остана едни 50 г сирене, аз ги поръсих и тях върху хляба преди изпичането, което създаде превъзходен хрупкав и по-плътен слой на сирене и топъл хляб.

Чудесна и изключително лесна рецепта и силно я препоръчвам.

Градусите трябва да се спазват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
56
41
30
20
10
Дай твоята оценка: