Начин на приготвяне
В голяма купа се пресява брашното, прибавя се солта, разбърква се и се прави кладенче. Изсипва се предварително разтворените мая и вода. Разбърква се с лъжица, докато се получи лепкаво тесто, трябва да се събира на топка.
Оставя за 1 час и 30 минути покрито, на топло, или докато се надигне, и се появяват балончета. После се подготвя тенджера с размери - височина около 10 см с капака около 15 см и диаметър около 19-20 см, без пластмасови части по нея.
Тенджерата се поставя заедно с капака, във фурната, която се включва на 230 градуса, за 20-30 минути. Докато се загрява тенджерата, тестото се изсипва върху набрашнен плот.
С набрашнени ръце се загръща от четирите страни и се слага със загънатото надолу, отгоре се покрива с купата, където е втасвало или друго. Когато изтече половин час тенджерата се изважда с ръкавици и тестото се слага в нея много внимателно.
Правят се три разреза с ножица по средата. Затваря се с капака веднага и се слага в загрятата фурна да се пече на 230 градуса за около 30 минути. После капакът се маха и се запича около 10 минути.
После се изважда на решетка да се охлади. Получава се много пухкава питка. Хляб с апетитна хрупкава коричка.
Коментари