Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пухкав хляб с хрупкава коричка в тенджера

Пухкав хляб с хрупкава коричка в тенджера

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Пухкав хляб с хрупкава коричка в тенджера
Снимка: Яница Николова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл, топла
  • сол - 1/2 с.л.
  • мая - 20 г прясна
  • брашно - 400 г, София Мел Екстра
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа се пресява брашното, прибавя се солта, разбърква се и се прави кладенче. Изсипва се предварително разтворените мая и вода. Разбърква се с лъжица, докато се получи лепкаво тесто, трябва да се събира на топка.

Оставя за 1 час и 30 минути покрито, на топло, или докато се надигне, и се появяват балончета. После се подготвя тенджера с размери - височина около 10 см с капака около 15 см и диаметър около 19-20 см, без пластмасови части по нея.

Тенджерата се поставя заедно с капака, във фурната, която се включва на 230 градуса, за 20-30 минути. Докато се загрява тенджерата, тестото се изсипва върху набрашнен плот.

С набрашнени ръце се загръща от четирите страни и се слага със загънатото надолу, отгоре се покрива с купата, където е втасвало или друго. Когато изтече половин час тенджерата се изважда с ръкавици и тестото се слага в нея много внимателно.

Правят се три разреза с ножица по средата. Затваря се с капака веднага и се слага в загрятата фурна да се пече на 230 градуса за около 30 минути. После капакът се маха и се запича около 10 минути.

После се изважда на решетка да се охлади. Получава се много пухкава питка. Хляб с апетитна хрупкава коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Петрова
Росица Петрова
Този хляб е любим вкъщи. Правя го често. Може да използвате и тенджера от йенско стъкло. Поздрави за рецептата.
27.01.2019 11:49
2