Начин на приготвяне
Маята се разтваря в леко затоплената вода и оставя за 5 минути - не е нужно да шупва, а само е достатъчно да се образуват мехурчета на повърхността, което е индикация, че започва да се активира.
Към течността се сипва брашното, 55 мл. от зехтина и се разбива с миксер с приставки за тесто, тъй като е меко и лепкаво и не се меси на ръка.
Добавя се сол и отново се премесва с миксера за кратко. Оставя се тестото да втаса за 30 минути или докато удвои обема си.
Тавичка с размери 26/30 см. се намазнява обилно със зехтин. Втасалото тесто се сипва в нея и с намазнени длани се разстила на равен пласт. Оставя се за още 30 минути.
От останалите 30 мл. зехтин, белтъка и 4 ч.л. микс от подправки (наречени затар) се прави гъста ароматна паста, с която се маже повърхността на плоския хляб.
Това се прави с кухненска четка, без да се притиска.
Арабският хляб се пече 20-25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Сервира се още топъл и нарязан на квадратчета.
Добър апетит с ливанския плосък хляб с коричка от билки (Mankoush)!
*Затар можете да си проготвите сами като смесите мащерка, риган, чубрица, сумак, сол и сусам. Намачкват се леко в хаванче със зехтин, за да отпуснат подправките своите аромати и да се смесят добре.