Начин на приготвяне
Разтворете маята и меда в 120 мл от леко затопленото прясно мляко или вода.
Понякога използвам за течност и суроватка, която ми е останала от направата на сирене.
Оставете маята да шупне (7-8 минути).
Пресейте брашното в купа и направете кладенче. В него сипете шупналата мая, останалата течност, олиото и отстрани пръснете солта.
Замесете гладко и еластично тесто, добавяйки си по малко брашно, докато спре да ви лепне.
Оставете да втаса на топло за 40-50 минути или докато утрои обема си.
От бухналото тесто оформете хляб, сложете го в тава - набрашнена, намазнена или покрита с хартия за печене.
По дължина направете прорез, който да не е много дълбок.
Покрийте с кърпа и изчакайте хляба отново да втаса и бухне добре за около час.
За содената коричка и интересен цвят на този селски хляб разбъркайте 40 мл вода с лъжица брашно, малко сода бикарбонат и щипка сол. С тази рядка кашичка намажете вашия хляб.
Печете за 15 минути на 200 °C и продължете печенето на 180 °C за още 20 минути или докато при почукване по количката издава звук на кухо.
Самата повърхност на хляба става с тях интересен цвят заради содата, както и коричката се набръчква леко, но е твърда и много приятна.
Охладете селския хляб върху решетка и нарежете на вашата трапеза.
Добър апетит!